Har du sjekket røykvarsleren din?

Lørdag er det Røykvarslerens dag. Er det lenge siden du har sjekket røykvarsleren din kan det være lurt å benytte anledningen.

1. desember er Røykvarslerens dag. Benytt anledningen til å skifte batteri og sjekke at røykvarsleren(e) er i orden! Foto: Wikipedia

1. desember er Røykvarslerens dag. Benytt anledningen til å skifte batteri og sjekke at røykvarsleren(e) er i orden! Foto: Wikipedia

Røykvarslere redder omtrent 10-30 i liv i Norge hvert år. Ideelt sett bør du ha en røykvarsler i hvert rom, men de viktigste rommene er stue, kjøkken og soverom. Røykvarslerne skal kunne høres tydelig fra alle soverom, selv når dørene er lukket. Minimum er en røykvarsler i hver etasje. Har du flere røykvarslere, bør de være koblet sammen slik at de varsler samtidig. Dette kan du gjøre selv.

Plasseringen av røykvarslere er svært viktig for hvor fort de reagerer på røyk. Røykvarsleren skal monteres på høyeste punkt i taket, minst 50 centimeter fra veggen.

Vedlikehold

Følsomheten i røykvarslere  reduseres over tid, så det er anbefalt å skifte ut røykvarsler som er eldre enn ti år. Røykvarsleren bør sjekkes hver måned, og batteriet bør skiftes årlig. Da bør den også rengjøres for støv og skitt. Gjør det til en vane å skifte batteriene hver 1. desember, på Røykvarslerens dag.

Har du ikke røykvarsler eller godkjent brannvarslinganlegg, risikerer du redusert forsikringsutbetaling ved brann og bot fra det offentlige. De fleste røykvarslerne som selges i Norge er godkjente, men det omsettes også endel typer som ikke er det. Oversikt over godkjente røykvarslere finner du på sintef.no.

Kilder: Forbrukerrådet, Bergen Kommune, Trygg og Sikker.